Ograničite slatkiše!


1. Izbjegavajte djecu upoznavati sa šećerom - Skoro sva djeca smatraju da su slatkiši privlačni. Spriječite njihovu izloženost slatkišima, šećeru i svim vrstama slastica ( čak i voćni sok) što je dulje moguće. Rana izloženost slasticama oštećuje razvoj drugih okusa i cjenjenje prirodnog voća i povrća. Budite uzor svojoj djeci i ne držite slastice u kući. Iscjedite im svježu narandžu u čašu. Izbjegavajte im davati slatka pića a posebno ona gazirana. Oduprite se iskušenju da date djeci slatkiše kako bi ih usrećili ili umirli. Ništa dobro neće proizaći iz toga.

2.Mala djeca često će jesti malo po malo, nekada ona znaju biti gladna i više vole nešto pregristi tokom dana. Možda ćete biti uspješniji ukoliko djeci ne budete davali ogromne porcije brokula, već mu ponudite različite vrste povrća, dopuštajući mu da jede zalogaj po zalogaj. Tim će njihovo nepce uvažiti različite okuse povrća. Dopustite djeci da izrežu hranu na jednake dijelove i umaču ih u neke dersinge i umake. Djeca više vole slađe povrće poput mrkve, graška i kukuruza. Nakon što saznate šta zapravo vaše dijete voli servirajte mu to i potrudite se da proširi svoje horizonte na repu, kelj i celer, koji ćete servirati uz to. Poslužujte povrće sa različitim umacima, kuhana na drugačiji način ili sa drugim začinima dok se ne svidi njihovom nepcu.

3. Potražite i istražite zamjenu za slatkiše, keks i krofne. Napravite nešto sa smrznutim banama i sojinim mlijekom ili napravite zanimljivu voćnu salatu kao alternativu sladoleda. Razrežite cijele kruške i jabuke i poslužite ih sa cimetom, suhim voćem, kokosom ili bilo kojim drugim prirodnim sladilom koje bi dijetetu moglo svidjeti. Pecite kolače sa medom umjesto bijelog ili smeđeg šećera. Koristite grožđice, sjeckano voće, jabuke ili banane, stavite orahe, laneno sjeme, zobene pahuljice ili neke druge sastojke kako bi smanjili količinu brašna i povećali hranjive tvari i vlakna. Dopustite samo ovakve slastice kao dezert ili kao nagradu. Nikada ne dozvoljavajte slatkiše, čak ni one zdravije.