Buket garni


Kada kažemo bouquet garni mislimo na vezicu začinskog svježeg bilja. To je ustvari francuski izraz za svežanj od 3 stabljike peršuna, 1 male grančice majčine dušice i 1 malog lovorovog lista. Sve ovo može se omotati u neko aromatično povrće, na primjer u stabljiku celera ili poriluka. No, buket garni može biti složen i od drugog bilja u raznim kombinacijama. Na primjer, često se pravi od lista lovora, ruzmarina, mažurana, poriluka, majčine dušice te peršunovog i celerovog lista. Nakon pripreme jela buketić sa začinima se jednostavno izvadi. Inače buket garni, kombinacija povrća i začina, obogaćuje razne čorbe, temeljce, juhe ili umake, kao na primjer mlijeko kod pripreme bešamel umaka. Ovaj buket idealan je za ubacivanje prilikom pripreme jela od bijelog mesa.

Zanimljivost: Kuhar Pierre de Lune je prije više od 300 godina otkrio bouquet garni. Budite kreativni Korištenje buket garnija je zapravo kulinarska kreativnost. Za juhu ili neko drugo jelo za koje je potrebno aromatično zelenilo iskoristite svoj vlastiti buket garni. Na primjer, kada spremate pileću supu možete kuhinjskim koncem povezati dva korijena peršuna s lišćem, jednu mrkvu, jedan tanji poriluk ili mladi luk te grančicu kopra. Spremate li riblju supu, zavežite po grančicu peršuna, estragona, timijana i celera, polovicu ljutog crvenog feferona bez sjemenki i komad korice limuna. Za supu od govedine, svinjetine ili janjetine složite buketić od podosta grančica peršuna te dvije, tri grančice timijana i origana. Svežnjiću dodajte po jedan korijen mrkve i peršuna te dva režnjića bijelog luka. Kada je buket garni u pitanju zaista je dovoljno samo malo kreativnosti da vaše jelo zamiriše!

Savjet: Suština buket garnija je u tome da uzimate svježe bilje i vežete ga kuharskim koncem, pamučnim, a nikako sintetičkim! Kad je jelo gotovo - izvadite ga.