Doručak


Američki doručak: Tipičan se američki doručak sastoji od pečenih jaja sa slaninom, begel peciva sa kremastim sirom, pahuljicama s mlijekom, palačinkama s voćem i javorovim sirupom, te se poslužuje uz čašu narandžinog soka i šoljicu kafe. Uz ovo omiljeni su i biskvitni kolačići te muffini s čokoladom.

Engleski doručak: Iako engleski doručak ima nekoliko varijanti, najčešće sadrži pržena jaja sa slaninom, kobasice i visokokalorične namirnice. Tradicionalno se uz obilan doručak poslužuje prepečeni tost s maslacem, kafa ili čaj, paradajz, gljive, te konzervirani kuhani ili zapečeni grah. Popularni „Proper breakfast” doručak je nekadašnjih engleskih težaka, a sastoji se od kuhanog krompira koji se ispeče na maslacu, te začini solju i peršunom. U istoj se tavi preprže slanina i luk, preko njih se dodaju jaja i sjeckani paradajz, sve se pokrije, pa lagano zapeče oko 3 minute. Servira se na vrućim tanjirima sa pečenim krompirom. Tzv. „Kontinentalni doručak” vrlo je skroman i jednostavan, a sastoji se od peciva, malo marmelade, maslaca i kafe. Ž

Francuski doručak: Za doručak se poslužuje topli napitak i slatko pecivo ili kolač. Popularni su: kruh baguette s maslacem i marmeladom, aromatična peciva sa začinskim biljem i svježi kroasani. Uz kroasane se poslužuje i svježe voće, tučeno slatko vrhnje i marmelada od brusnice. Kroasani se posipaju šećerom u prahu ili preljevaju rastopljenom čokoladom i medom, a crna se kafa poslužuje uz šlag. Omiljene su i šnite kruha umočene u jaja i popržene na maslacu, kod nas poznatije kao prženice.

Bečki doručak: Doručak se sastoji od peciva s maslacem ili džemom, a uz to se poslužuje svježe voće, šoljica crne ili bijele kafe. Može se poslužiti i svježi voćni sok ili kakao napitak. Osim voćnih namaza na toplo pecivo s maslacem se stavlja med ili malo cimeta.

Kroasan: Domaća izrada kroasana zahtijeva mnogo vremena i pažljivu pripremu, jer se tijesto mora slagati slojevito uz stalno premazivanje maslacem kako bi kasnije bilo prhko. Na oko 500 g brašna za dizana tijesta ide 50 g šećera, prstohvat soli, 250 g maslaca, 250 ml mlijeka i 12 g kvasca, tijesto se zamijesi, pokrije i ostavi 40 minuta da udvostruči svoj volumen. Nakon toga se razvalja u pravougaonik, premaže trećinom omekšalog maslaca, presavije tri puta, ponovno razvalja i premaže maslacem. Postupak se ponovi još jednom, tijesto se pokrije i ostavi stajati 40 minuta, zatim se razvalja, režu se oblici i motaju kroasani. Polože se na lim za pečenje i ostave stajati 30 minuta, te se peku na 200°C 15 minuta. Gotove kroasane možete preliti otopljenom čokoladom ili medom, te posuti šećerom u prahu. Želite li zamrznuti tijesto, oblikovane kroasane složite u vrećicu i pohranite u zamrzivač, a vodite računa da ih potrošite u roku 35 dana.