Kako pripremiti povrće?


Zahvaljujući bogatstvu vitaminima i mineralima, povrće spada u grupu izrazito zdravih namirnica, koje u našim tanjirima zauzimaju sve više prostora. Međutim, da bi povrće bilo ukusno, potrebno je znati kako ga pripremiti. Prije svega važno je nabaviti što kvalitetnije namirnice. Ukoliko je staro, uvelo, nezrelo ili pak prezrelo povrće će biti teško pripremiti da bude ukusno. Svježe povrće treba očistiti i držati u frižideru poklopljeno ili u plastičnoj kesi. Ukoliko pak imate suhu, svježu, prozračnu prostoriju bez vlage u njoj možete držati i veće količine povrća.

Priprema povrća za kuhanje

Svako povrće treba temeljito oprati ma koliko ono čisto izgledalo. Pazite da ga ne držite dugo u vodi, posebno ukoliko je isječeno, jer će se na taj način izgubiti njegove hranjive materije. Mrkvu i peršun je potrebno sastrugati, a ostalom povrću se oguli tanki sloj. Ipak, celeru i cvekli neophodno je odrezati deblji sloj, a špinat, salatu i lisnato povrće potrebno je oprati pod mlazom vode.

Sačuvati vitamine

Svako povrće potrebno je pripremati na način koji će uništavanje vitamina i minerala svesti na najmanju moguću mjeru. Zato je na prvom mjestu - pečenje i to tzv. nasuho, odnosno u ljusci (kao npr. krompir). Međutim, ne može se svako povrće spremati na ovaj način, pa je slijedeća po redu metoda - dinstanje u vlastitom soku. Za ovu pripremu potrebno je imati dublju posudu, sa debljim dnom i poklopcem koji se dobro uklapa, kako bi što manje pare izlazilo napolje. Povrće najprije isjeckajte, a potom dinstajte poklopljeno na tihoj vatri. Preostali sok sačuvajte jer su mineralne materije sačuvane u njemu, pa ga koristite kao sos, pri posluživanju. I treća metoda je kuhanje na pari, koje je danas sve popularnije. Povrće se kuha na rešetki uzdignutoj 10-ak centimetara od dna posude. Na dno se sipa voda u visini 5-6 centimetara, a posuda se poklopi.

Ako baš morate

Najmanje se preporučuje kuhanje povrća u vodi, mada je ovo jedan od najčešćih načina pripreme. Kuhanjem se vitamini i mineralne materije rastvaraju, prelaze u vodu i odbacuju nakon što se povrće procijedi. Osim toga povrću šteti visoka temperatura i dugotrajno kuhanje. Zato ako baš morate pripremati povrće na ovaj način, sačuvajte vodu, pa je iskoristite za supu ili neko drugo jelo.