To se ne zamrzava


Ne mogu se sve namirnice zamrzavati iz prostog razloga što će nakon odmrzavanja biti nejestive, izgubiti hranjiva svojstva i potencijalno biti rizične po zdravlje.

Jaja - Razlog zašto ne treba zamrzavati cijela jaja je sasvim jednostavan, uslijed niske temeperature ljuska može da pukne, te bakterije mogu da prodru u unutrašnjost jajeta, što zatim predstavlja zdravstveni rizik.

Celer, zelena salata, krastavac - Ovo povrće ne treba zamrzavati u svježem stanju jer se zbog velikog procenta vode lako ledi, unutar samog povrća se stvaraju kristali, zbog kojih pri odmrzavanju ovo povrće potpuno "uvene" i pretvori se u bezličnu i neupotrebljivu masu.

Majoneza - nakon odmrzavanja majoneza će se podijeliti na tečne i čvrste sastojke od kojih je napravljena.

Krompir - Iako je krompir namirnica bogata skrobom, ovo povrće ne podnosi zamrzavanje. Ovo naročito važi za gotova jela koja su spremana sa krompirom, jer će se odmrznuti krompir pretvoriti u vodenasto-gumastu smjesu. Ako ipak želite da zamrznete krompir onda sirovo povrće isjeckajte, blanširajte kratko, a zatim zamrznite.

Sirevi - Mekani sirevi nisu pogodni za zamrzavanje jer se time gubi njihova vazdušasta struktura. Kada ih odmrznete postaju gumičasti, a na površini se izdvoji voda. Tvrđe vrste sireva mnogo bolje podnose niske temperature, a najbolji način da sačuvate njihov ukus pre nego ih stavite na led je da ih izrendate.

Riža - Za rižu važi isto pravilo kao i za krompir, ali osim ako niste spremi da eksperimentišete nemojte je zamrzavatai. Teško je odrediti kada je riža dovoljno blanširana da bi sigurno moglao da podnese zamrzavanja.

Paste - Razne vrste paste se obično ne zamrzavaju jer će led uništiti testo. Međutim, u izuzetke spadaju gotove lazanje ili njoke, koje takođe treba blanširati prije zamrzavanja.