Sve čari Italije


Kuhinja Talijana je upravo ona, "Talijanska kuhinja'", poznata širom svijeta. Još otkad je Marco Polo, rođen možda na Korčuli, inače mletački državljanin, iz Kine donio tjesteninu, danas poznatu kao Spaghetti (u značenju uzice), Talijani više ne mogu bez nje.

Špageti i tjestenina zavladali su talijanskim stolom. Obožavaju je sa sosom od paradajza ili s mljevenim mesom i nazivaju prema gradovima spaghetti milanese i spaghetti bolognese. Spaghetti bolognese nazivani kulinarski i Ragù alla Bolognese, pripremaju se od kuhanih špageta i prelijevaju sa sosom od mljevene govedine, s dodatkom maslinovog ulja, luka, mrkve, origana, celera, sosa od paradajza i nešto crvenog vina, a po želji se dodaje i čili-papričica. Druga jela s tjesteninom također su omiljena, a Talijani su njima "osvojili " svijet. Posebnu popularnost stekla je 'pizza', postala je toliko popularna da se širom svijeta otvaraju ugostiteljski objekti (pizzeria) za posluživanje ove poslastice.

Korijeni porijekla ove hrane, čini se, dosežu skroz do vremena, smatra Cliff Lowe, grčke kolonizacije južnih obala današnje Italije. Okrugla pljosnata lepinja posipa se i prekriva maslinovim uljem, sosom od paradajza, sirom i drugim. Danas od bezbrojnih vrsta pizza možemo spomenuti na primjer Buffalo Chicken Pizza s pilećim prsima, koja se u američkoj Philadelphiji može nabaviti kao autentična talijanska hrana. Kako su Talijani, poput Grka, mediteranski narod uveliko okrenut moru, naravno da veliku ulogu u kuhinji ima i riba, a u mediteranskom duhu i kvalitetna vina i maslinova ulja.