Dobre i loše masnoće


Najgore vrste masnoća su industrijski proizvedene, neprirodne masnoće, kao npr. margarin koji se dobija hidrogenacijom (očvršćivanjem) biljnih ulja. Da bi se od tekućih ulja dobilo stvrdnuto mazivo, provode se radikalne promjene na molekulama ovih ulja te nastaju trans-masti ili druge vrste neprirodnih masnoća koje se potpuno razlikuju od prirodnih masnoća i našem su tijelu neprepoznatljive.

Kako masnoće sudjeluju u cijelom nizu važnih biohemijskih procesa u tijelu, tako ove izobličene masnoće izazivaju razne poremećaje i dovode do bolesti. Osim toga se za ove hemijske reakcije koriste mnoge opasne hemijske tvari (npr. heksan) čiji ostaci ostaju u gotovom proizvodu kojeg industrija reklamira kao ”zdrava hrana”.

Dobre su prirodne masnoće životinjskog porijekla: maslac, svinjska mast, vrhnje i masnoće koje se prirodno nalaze u punomasnim mliječnim proizvodima, mesu, jajima, ribi i plodovima mora. Dobre biljne masnoće su hladno prešano kokosovo ulje i hladno prešano maslinovo ulje. Kao dodatak prehrani, osobito maloj djeci, preporučuje se ulje jetre bakalara. Loše masnoće su hidrogenizirana (očvrsnuta) biljna ulja koja se nalaze u margarinu, industrijski proizvedenim pecivima, keksima, kolačima, sladoledu, čipsu i mnogim vrstama čokolade Loša ulja su sojino, suncokretovo i kukuruzno ulje te mješavine koje se prodaju pod nazivom ”jestivo” ulje. Prehrana bogata prirodnim masnoćama je čovjekova prirodna hrana. Prirodne masnoće nisu nikada bile štetne za čovjekovo zdravlje. Niti uzrokuju bolest, niti debljaju. Ono što je štetno je manipulirana, rafinirana, industrijski prerađena hrana, prepuna izmijenjenih biljnih ulja i transmasnoća, hemijskih dodataka, modificiranog škroba, šećera i njegovih jeftinih zamjena: škrobnog, glukoznog i fruktoznog sirupa. Moderno naučno istraživanje nudi nebrojeni niz dokaza da je ova industrijska hrana izravni uzročnik brojnih ”civilizacijskih” bolesti zapadnog svijeta: debljine, dijabetesa tipa 2, autoimunih bolesti, alergija i mnogih vrsta raka.