Top 10 najskupljih poslastica


Malo ko može da izdvoji nekoliko hiljada dolara za poslasticu, ali za one ludo bogate donosimo spisak deset najskupljih slatkiša na svijetu

1. Diamond Fruitcake 1,65 miliona $
Nastao je tako što je jedan tokijski poslastičar došao na genijalnu ideju da njegov kolač košta potpuno neumjerenu svotu novca. Kolač je prekriven sa 233 mala dijamanta i osim njih ostatak koji sadrži neodoljivu kremu je potpuno jestiv.

2. Strawberries Arnaud 1,4 miliona $
Ako vas put nanese u Arnoov restoran u francuskoj četvrti u Nju Orleansu, sve što ćete vidjeti je posuda jagoda prekrivena šlagom i nanom. Ali, ako malo bolje pogledate vidjet ćete jedinstveni 4,7-karatni ružičasti dijamant koji je nekad prpadao ser Ernestu Kaselu, kraljevskom finansijskom savjetniku. Uz ovu voćno-zlatnu poslasticu ide i vino iz seta koji košta 24.850 dolara, i naravno, džez koji dobijete gratis.

3. Platinum Cake 130.000 $                                                     Kreirao ga je japanski poslastičar Nobue Ikara i san je svakog ljubitelja bijelog zlata. Kolač je jednostavno, ali platinasto dekorisan i potpuno jestiv.

4. Frrrozen Haute Chocolate 25.000 $                                       Još jedan desert iz njujorškog „Serendipitija" je piće koje se ne zaboravlja. Za 25.000 dolara uživaćete u ledenom desertu koji sadrži kakao iz 14 zemalja, mlijeko i, naravno, pet grama 24-karatnog zlata. Tu je i grumen krema od tartufa. Služi se u posudi oivičenoj zlatom i dekorisanoj dijamantima sa pripadajućom zlatnom kašičicom.

5. The Fortress Stilt Fisherman Indulgence 14.500 $                  Kažu da su serviranje i dekoracija hrane veoma važni, a kad je riječ o ovoj poslastici, to je bez sumnje istina. U Šri Lanki je pecanje na štulama popularno decenijama, a ovaj desert predstavlja svojevrstan omaž toj neobičnoj tradiciji. Njeni sastojci su čokolada, egzotično voće i irski krem, a porcija se servira s kompotom od manga i nara. Dekorisana je tako da predstavlja ribara koji stoji na štuli, a ispod njega je 80-karatni akvamarin.

6. Macaroons Haute Couture 7.414 $                                    Makaruns nije teško pronaći. To su dvije puslice spojene kremom od putera. Najpopularnije su u Francuskoj, a i cijena im je razumna. Međutim, francuski poslastičarski genije Pjer Erme kreirao je nove i skupe makarunse, a Erme kaže da je na cijenu od 7.414 uticala raznovrsnost sastojaka.

7. The Sultan's Golden Cake 1.000 $
Ako ste ikada željeli da probate jestivu zlatnu polugu, ovaj kolač je definitivno za vas. Specijalitet je hotela „Ciragan Palace Kempinski" u Istanbulu, a cijena je „tričavih" 1.000 dolara. Kolač je napravljen od smokvi, krušaka, kajsija i dinja koje su dvije godine odstajale u jamajkanskom rumu. Na vrhu su zrna vanile iz francuske Polinezije, karamel, crni tartufi i listići 14-karatnog zlata. Kažu da se kolač pravi 72 sata i to samo po specijalnom zahtjevu, uglavnom za proslave i vjenčanja.

8. The Brownie Extraordinaire 1.000 $
Ovaj brauni koji će vam iz džepa „izbiti" 1.000 dolara može se naći na meniju restorana „Brule" u Atlantik Sitiju, ali to nije običan kolač. Napravljen je od tamne čokolade, prekriven italijanskim lješnicima, a servira se sa kuglom sladoleda. Uz ovaj brauni služi se i vrhunsko vino, rijetko i skupo - portugalski „Quinta do Novel Nicional". To vino daje sav potreban glamur ovom „brauniju" i pojačava njegov specifičan ukus.

9. Golden Opulence kup 1.000 $
Poznat kao najskuplji kup na svijetu, „Golden opulence" je kreiran u čast proslave 50 godina čuvenog njujorškog restorana „Serendipity 3", a mjesečno se proda samo jedan. Pravi se od pet kugli sladoleda tahićanske vanile s madagaskarskom vanilom i venecuelanskom „čuao" čokoladom i pokriven je jestivim zlatnim listom. Vrh je poprskan najskupljom čokoladom na svijetu (Amedei Porcelana), a tu ćete naći i malu staklenu posudu s „Grand Passion" kavijarom čiji je ukus obogaćen narandžom, pešn frutom i armanjakom, koji takođe daju blještavu zlatnu boju. Ovakav kup se degustira sa stilom - kašičicom od 18-karatnog zlata i iz čaše od kristala „Harcourt".

10. Noka Chocolate Vintage Collection (450 g), 854 $                  Vjerovatno najjednostavniji desert na listi. Pravi je „Noka", jedan od najčuvenijih svjetskih proizvođača slatkiša. Ova čokolada sadrži različite vrste kakaoa iz Ekvadora, Venecuele, Obale Slonovače i Trinidada. „Vintage Collection" je čokolada sačinjena isključivo od tamnih tonova s najmanje 75 odsto kakaa. Svaka tabla ove čokolade pakuje se u ambalažu prepoznatljivog „noka" dizajna.