Počeo Međunarodni salon okusa


U Domu oružanih snaga jučer je svečano otvoren dvodnevni 2. Međunarodni salon okusa. Svečanom otvorenju, pored mnogobrojnih zvanica prisustvovali su ambasador Makedonije Rami Rexhepi, ambasador Slovenije Andrej Grasselli, a Salon okusa proglasio je otvorenim Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika Sarajeva.

Barbara Pribožič Leka, direktorica Finewine&Goodfood salona okusa izrazila je zadovoljstvo zbog velikog broja novih izlagača, ali i ponovni dolazak prošlogodišnjih. Prisutni gosti sinoć su mogli uživati u mnoštvu različitih slatkih i slanih delicija, a posebno u okusima vrhunskih vina, te odličnom ambijentu i programu kojeg aktivno podupire i međunarodna Slow Food organizacija. Na salonu su se predstavili vrhunski proizvođači hrane i pića kako domaćih tako i iz regije. FineWine&GoodFood Salon okusa Međunarodna Slow Food organizacija već godinama podržava vrhunske proizvode iz BIH – to su slatko od šljive požegača iz Goražda, sir iz mjeha iz Nevesinja te grah poljak iz Trebinja. Kako su počasno sponzorstvo sa radošću prihvatile ambasade čak dvije države – Makedonija i Slovenija, uz domaće predstavnike Slow Fooda svoje autohtone proizvode predstavili su i Makedonci sa svojim slatkim od divlje smokve i domaćim ajvarom, a slovenački Slow Food sa maslinovim uljem i delicijama lavande.

Među izlagačima bili su i predstavnici vrhunskih vinarija, koje dobivaju međunarodna priznanja i na svjetskim ocjenjivanima poput vinarija Pullus iz Ptuja, Vinakras iz Sežane i Zelen iz Vipave 1894, te domaći vinari, koji su još jednom potvrdili da se žilavka, blatina i vranac mogu uspoređivati sa svim vrhunskim vinima.