Namirnice bez roka trajanja


Ne bacajte automatski sve namirnice zato što vam već dugo stoje u kući. Vjerovali ili ne, ima hrane koja ima rok trajanja duži od decenije, čak i kada ih otvorite. Evo nekih:

MED - čak i ako je promijenio boju ili se kristalisao, med je upotrebljiv jer ga antibiotička svojstva čuvaju od kvarenja gotovo bez ograničenja. Svježinu možete da mu održavate ako ga držite na hladnom mjestu, a vratiće se u prvobitno stanje ako se podgrije u toploj vodi.

ALKOHOLNO SIRĆE - i alkoholno sirće može doživotno da služi za salate, čorbe, čišćenje. Samo ga čvrsto zatvorite i stavite flašu u hladan i taman ugao.

ŠEĆER - bijeli, smeđi ili u prahu - šećer ne može da se pokvari jer se na njemu ne mogu razviti bakterije. Izazov je sačuvati ga od stvrdnjavanja, a za to je recept čuvanje u hermetički zatvorenoj posudi. Ako se okamenio, “oživite” ga u mikrovalnoj.

RIŽA - kakva god bila riža je neuništiva čak i pošto je otvorite. Izuzetak je smeđa riža koju je dobro čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi zato što sadrži više ulja.

GUSTIN - neograničeni rok trajanja važi i za skrobno brašno, sastojak koji često koristimo kada želimo da neko jelo postane gušće. Kako bi ostao savršen, gustin treba čuvati na hladnom i suhom mjestu i dobro ga zatvoriti poslije svake upotrebe.