Kavijar s okusom luksuza


Kavijar je širom svijeta poznati delikates. On je sinonim za luksuzan zalogaj, jer hrana koja košta više od 3.000 dolara po kilogramu mora biti neodoljiva. Sama riječ kavijar je persijskog porijekla „khav-yar", što bi u bukvalnom prevodu značilo „kolač snage".

Kavijar je jedno od karakterističnih ruskih jela. Služi se kao predjelo ili za doručak kao namaz preko hljeba premazanog maslacem. Najbolji kavijar je onaj bisernocrne boje, koji se dobija od ikre jesetre, ribe kojom obiluje rijeka Volga. Crvenkasti kavijar dobija se od lososa, a treća kategorija su manje cijenjeni kavijari koji se dobijaju od ikre drugih riba. Iako je izvorno ruski, danas se kavijar proizvodi i u drugim državama, posebno u Americi. Ipak, za kavijar se i danas kaže da je samo jedan, ruski kavijar, a sve ostalo je riblja ikra.

Kavijar je mliječ mužjaka ribe, za razliku od ikre, koja predstavlja jaja ženki. Od antičkih vremena smatra se najukusnijim, najboljim i najhranljivijim dijelom ribe.Što su zrnca krupnija, ujednačenija, čvršća i svjetlija, to je kavijar traženiji, jer je onda i najukusniji. Trebalo bi da bude sjajan i bez ukusa na ribu, a zrnca ne bi smjela da budu sljepljena. Svojevremeno je bio uobičajeno posluženje koje se nudi uz piće, ali je, u međuvremenu, broj jesetri veoma opao, zbog pretjeranog lova i zagađenja vodotokova, pa je kavijar postao skup i servira se samo u visokom društvu. Vrhunski kavijar, zbog svojih svojstava, zahtijeva i najfinije posuđe. Poslužuje se u životinjskom rogu, drvenom, zlatnom ili bisernom kašikom. Čelik, pa čak ni srebro, ne dolaze u obzir jer mogu izmijeniti ukus i izgled kavijara. Rijetki zlatni kavijar Sterlet nekada je bio omiljena poslastica na dvorovima careva, ali je nažalost ta vrsta jesetre na rubu istrebljenja. Zbog ugroženosti jesetre, Sjedinjene Države zabranile su uvoz njene ikre. Vrsti jesetre koja daje najskuplji kavijar na svijetu treba 20 godina da dosegne zrelost. Što su starije, to su njihova jajašca vrednija, a to se ogleda u njihovoj boji, koja je, umjesto uobičajene crne, svjetloplava.