Francuska kuhinja


Iz Francuske potiče veliki broj gastronomskih naziva i jela koja su popularna širom planete, kao i kulinarskih sprava poput mašine za mljevenje mesa.

U francuskim jelima rijetko kad ima masti, najčešće se koristi maslac i maslinovo ulje, a nikada nema zaprške. Jela su uvijek poseban doživljaj i zahvaljujući začinskim travama. Nijedan obrok ne može da se zamisli bez bageta i drugih vrsta peciva. Obrok se u toj zemlji sastoji od više jela, čak i do dvanaest, i ručak je omiljeni porodični ritual. Ipak, veća važnost pridaje se ukusu nego količini. Za predjelo se obično služe salate, poslije kojih slijede bistre supe ili krem čorbe.

Meso spremaju na bezbroj načina, uz dosta povrća i obavezan sos. U Francuskoj je pravilo da nema neuspješnog jela jer se svako može popraviti sosom. Francuzi veoma rado jedu i iznutrice pripremljene uz obilje začina. Poslije glavnog jela služe se sirevi, po kojima je ta zemlja poznata. Uz obrok se uvijek pije i pažljivo odabrano vino. Francuska je poznata i po pjenušavim vinima, konjaku i kolačima.