Norveška kuhinja


Većina norveških specijaliteta nastala je iz potrebe da se produži postojanost namirnica bez frižidera, a osnovne namirnice su: žitarice, riba, meso i mliječni proizvodi.

Norveška je zemlja malih modernih farmi i mliječnih proizvoda. Jedva 3% zemlje je kultivirano. Riba je "najnacionalnija" norveška namirnica, specijalno ona sirova, soljena i sušena. Primjera radi haringa, dimljeni losos, usoljeni i osušeni losos (gravlaks), pastrmka, srdela, bakalar, list i druge. Uz sušenje i dimljenje, ribe se obrađuju dodatkom šećera, u sirćetu i drugim kombinacijama. Norveška je i jedan od najvećih konzumenata mlijeka i mliječnih proizvoda. Potrošnja mlijeka se procenjuje na oko 150 litara po stanovniku godišnje. Poznati "ljuti" sir iz kravljeg mlijeka je gammelost ili gammalost. Smeđe-žute boje i zrele arome, njegova je karakterističnost kao i kod većine norveških proizvoda da može dugo nepromijenjen opstati izvan frižidera.

U poređenju sa drugim razvijenim zemljama u Norveškoj se konzumira relativno malo mesa. Egzotično je meso soba, sjevernoameričkog losa, jelena i jastrebice. Najčešće se jede uz sos od pavlake. U mesne specijalitete spadaju i razne kobasice, suho meso, slanina, fenalar. Ovčje i jagnjeće meso posebnog je ukusa i zbog vrlo kvalitetne ispaše, a mnogi se norveški kulinarski znalci zaklinju da je njihova jagnjetina najbolja na svijetu.

Usprkos hladnoćama, a zahvaljujući staklenicima i plastenicima u Norveškoj je dostupno i povrće i voće inače osjetljivo na hladnoću. Od voća tu su jagode, kupine, borovnice, jabuke, šljive, trešnje, kruške i dr. Najzastupljenije povrće je zelje, kinesko zelje, mrkva, luk, prasa, karfiol... 

Norveške slastice ne zaostaju za izvrsnom kvalitetom ostalih namirnica. U poznate deserte se upisuju krofne, vafli i izvrsni sladoledi od vrhunskog norveškog mlijeka. Najstariji norveški desert, iz mlijeka, jaja i smeđeg šećera je gomme, a tradicionalni rommegrot je vrsta kaše iz pavlake. Izvrsne su i norveške torte poput blotkake - torte sa šumskim voćem i snofriske - torte od mrkve. Lefse su slične palačinkama. Pripremaju se od krompira, a ispržene se posipaju cimetom.