Piće za sportaše


Sportaši koji svoje tijelo izlažu napornim treninzima trebali bi piti dovoljno tekućine, ali ne i previše, tvrde stručnjaci. Idealno sportsko piće trebalo bi hidratizirati tijelo sportaša koji tokom treninga znojenjem izgube puno tekućine.

Suvišan unos tekućine, čak i tokom vježbanja, može dovesti do tegobe zvane dipsomanija. Nju karakterizira intenzivno pijenje, odnosno kompulzivna žeđ, čak i kada osoba realno nije žedna. Glavno obilježje dipsomanije je poremećaj ravnoteže elektrolita, što može biti jako opasno, a u rijetkim slučajevima može dovesti i do smrti. Sportaši bi trebali piti onoliko koliko su žedni. Ni manje ni više. Također bi se trebali kloniti iscrpljujućeg vježbanja ukoliko su vremenski uslovi ekstremni, a temperatura zraka iznimno visoka.U takvim je slučajevima bolje vježbanje odraditi ujutro,kada je hladnije i popiti onoliko tekućine da se zadovolji žeđ.

Odavno se zna da su tijelu potrebni ugljikohidrati kako bi se maksimizirala učinkovitost, a ovo se posebno odnosi na sportaše. Ugljikohidrate koje unosimo pićem tijelo koristi za stvaranje energije. Istraživanja su potvrdila da prisutnost ugljikohidrata u sportskim pićima može odgoditi zamor i iscrpljenost. Sportaši bi stoga trebali piti oko 400 ml sportskih napitaka prije treninga.

Sve do nedavno, sportska su pića uglavnom sadržavala vodu, ugljikohidrate, natrij i kalij. Posljednja istraživanja govore da bi ti napici trebali u svom sastavu imati i proteine. Njihova bi prisutnost uveliko poboljšala performanse sportaša. Tokom vježbanja gube se velike količine proteina, te dnevno treba unijeti do 140 grama proteina kako bi se osigurala kvalitetna obnova mišića.