Crno vino za tanji struk


Žene koje piju crno vino ne samo da smanjuju time rizik od srčanih oboljenja već tako utiču na smanjenje rizika gojaznosti.

Zapravo, na osnovu ispitivanja koje su sproveli naučnici u bolnici u Bostonu (Brigham and Women’s Hospital), blaga i umjerena upotreba alkoholnih pića ima uticaj na smanjenje obima struka kod ljepšeg spola. Iako je od svih alkoholnih pića crno vino dalo najbolje rezultate pokazalo se da i pivo, bijelo vino i žestoka pića isto imaju učinak u smanjenju tjelesne mase. Doktor Lu Wang iz tima za preventivnu medicinu u Bostonu tvrdi da je studija pokazala da žene srednjih godina i starije, prosječne težine a koje konzumiraju crno vino, mnogo lakše održavaju svoju tjelesnu masu od onih koje ne konzumiraju alkoholna pića. Neke ranije studije su pokazale da umjerena upotreba određenih alkoholnih pića može imati pozitivne efekte na ljudski organizam ali ovo je prvo istraživanje koje na konzumiranje alkohola gleda kao na činilac u procesu gubitka tjelesne mase ili bar zadržavanja iste.

Načelnik odjeljenja za preventivnu medicinu na kraju upozorava i ističe da ova studija koja je sprovedena nije nikako podsticaj ljudima da piju alkohol, niti ljudima koji imaju problem sa viškom kilaže da počnu da piju vino u cilju smanjenja tjelesne mase, ali priznaje da su i sami bili jako iznenađeni rezultatima istraživanja. Naravno, još dosta podataka i istraživanja je potrebno da bi se definitivno utvrdilo kako ženski organizam procesira alkohol i druge napitke i kako se zapravo kalorije iz alkohola i kada prisvajaju u organizam. Jedna od ljekarki u timu nalazi prilično logično objašnjenje rezultata istraživanja: “Vjerovatno je u pitanju kombinacija psiholoških, metaboličkih i promjena ponašanja osobe koja je konzumirala alkohol u toku dana.” To što ćete uz večeru popiti čašu vina ili popiti neko piće s vremena na vrijeme, ne može ozbiljno naškoditi zdravom organizmu, tako da se sve svodi na ono najbitnije, ravnotežom između fizičke aktivnosti i zdrave ishrane omogućit ćete svom organizmu optimalnu količinu materija koje su mu potrebne za zdravo funkcionisanje.