Mrkva u službi zdravlja


Ne uzimajte ovo prekrasno narandžasto povrće zdravo za gotovo jer ono je pravi zlatni rudnik minerala i vitamina, koji su blagotvorni za zdravlje, ali i pravi čuvari ljepote.

Mrkva je naročito bogata vitaminima, što je čini posebno blagotvornom za zdravlje, u bilo kojem načinu pripremanja za jelo. Sirova ili kuhana, svejedno, bogata je vitaminom A, koji vlaži kožu i poboljšava vid. Sok od mrkve također je vrlo bogat vitaminima B1, B2, B6, C i K koji imaju mnogostruka djelovanja na zdravlje.

Mrkva pomaže organizmu da se zaštiti od nekih gastrointestinalnih tegoba, probavnih i crijevnih insuficijencija, problema s pamćenjem, paralize i mišićne atrofije nogu. Sok od mrkve bogat je i fosforom, kalijem i željezom. Sirova mrkva, pak, bogata je vitaminom B3, a kuhana daje veliku količinu vitamina E.

Mrkva sprječava pojavu kardiovaskularnih bolesti ako se konzumira sirova, djelujući na loš holesterol i na slobodne radikale. Pomaže također i u borbi protiv pojavljivanja nekih tipova raka, kao što je rak pluća ili dojki. S druge strane pak, mrkva pomaže u održavanju dobrog vida i u smanjivanju nastanka raznih oblika katarakta (mrene). Mnogobrojne studije su isto tako pokazale da se konzumacijom mrkve smanjuju rizici od cistične fibroze.

Nekoliko savjeta za pripremanje mrkve

Mrkva se često priprema naribana na salatu. Možete je kuhati i na pari. A kao toplo jelo često se može pripremati u vidu guste supe. Najfinija je ako je se priprema s ostalim povrćem u pilećoj juhi. Vrlo dobre su kombinacije s raznim začinima i mirođijama. Mrkva se može pržiti, pirjati ili cijediti u sok s drugim vrstama povrća ili voća. A služi i kao odlična aroma u pravljenju sorbeta.