Šafran


Šafran je veoma cijenjen začin, ali njegova upotreba uglavnom je ograničena na kulinarstvo. To je zaista šteta jer riječ je o zaista ljekovitoj biljci.

Evo koliko je važan za ljudsko zdravlje:

Uništava karcinom - krokin, šafranal i pikrokrocin iz šafrana (Crocus sativus) imaju antikancerogena svojstva koja zaustavljaju rast kancerogenih ćelija kod ljudi.

Protiv depresije - šafranov čaj koristi se za liječenje depresije. Istraživanja su pokazala kako konzumiranje povećane količine ovog čaja, ali i samog začina uzrokuje osjećaj sreće i radosti.

Za zdravo srce - šafran se u kineskoj medicini tradicionalno koristi za poboljšanje cirkulacije krvi i liječenje modrica. Aktivni sastojak krocetin može takođe smanjiti nivo holesterola i triglicerida u tijelu i pomoći u liječenju arteroskleroze i artritisa.Šafranal, sastavni dio šafrana, dobar je antioksidant i sakupljač slobodnih radikala.

Čuva oči - istraživanja su pokazala da šafran poboljšava vid i predstavlja uspješno oružje za sprečavanje starosne makularne degeneracije, koja predstavlja najčešći uzrok sljepoće kod starijih osoba. U ljekovite svrhe se upotrebljava tučak pravog šafrana Crocus sativus i tučak proljetnog šafrana Crocus vernus, dok su ostali dijelovi biljke štetni.

Evo kako prepoznati pravi šafran: kao začin upotrebljavaju se sušene njuške tučka vrste Crocus Sativus. Dugačke su 2,5-4 cm i narandžastocrvene boje. No da bi dobili kilogram začina potrebno je 150.000 cvetova. Dakako začin je zato vrlo skup. Pri kupovini budite oprezni jer ima puno lažnog šafrana. Miris pravog šafrana podsjeća na med. Ukus mu je oštar i gorkoslatkast. U sebi nema nimalo ljutine.