Žvaćite žvake


Žvake vam mogu pomoći da imate svjež dah, da se izborite sa nikotinskom zavisnošću, možete poboljšati pamćenje, pa čak i osloboditi se suvišnih kilograma.

Brojna istraživanja pokazala su da žvakaća guma "kroti" nalete gladi i na taj način reguliše tjelesnu težinu. Žvakanje nekoliko žvaka tokom dana, svakako, nije dovoljno da se suvišni kilogrami sami od sebe istope - ako se ne pridržavate zdravog načina ishrane i izbjegavate fizičke aktivnosti nećete radikalno izgubiti kilograme.

Istraživači preporučuju kao najbolje žvake bez šećera - jedna žvaka sadrži manje od 5 kalorija, u poređenju sa 10 kalorija, koliko ima žvaka sa šećerom. Takođe, osobe koje žvaću žvake unose čak 68 kalorija manje za vrijeme ručka, a da se pri tom te kalorije ne vraćaju, čak i ukoliko do kraja dana pojedu još puno hrane. Žvake su takođe pomogle ispitanicima da se odupru naletima gladi, kao i da izbjegnu privlačnu jako kaloričnu hranu, a osobe koje su žvakale žvake uspjele su da sagore čak 5 odsto više kalorija.

Loše strane - iako žvaka može da pomogne prilikom smanjenja kalorija i izbjegavanja kaloričnih grickalica, ne treba pretjerivati. Naime, većina žvaka bez šećera u sebi sadrži zaslađivač - sorbitol. Ova supstanca je u stvari šećerni alkohol koji tanko crijevo jako teško apsorbuje i ima laksativno dejstvo.