Energetska pića - za i protiv


Energetski napici su sve više popularni zbog činjenice da razbude, rasbistre um, pojačaju koncentraciju i "drže" budnim.

Mnogi mladi, iz neznanja, konzumiraju ove napitke da bi se otrijeznili. Posebno zabrinjava činjenica da mnogi miješaju energetska pića sa alkoholom, što izaziva opasne posljedice po organizam, ubrzava normalan rad srca i stvara težak mamurluk zbog količine šećera koji energetska pića imaju. Varka je i da kofein smanjuje efekte alkohola.

Posebno zabrinjava sastav energetskih pića. Pogledajte čega sve ima u jednoj limenci.

KOFEIN - je stimulans koji djeluje na nervni sistem čovjeka i smanjuje signale umora koji stižu do mozga. Kod kofeina postoji rizik od pojave zavisnosti i tolerancije, a u dva decilitra energetskog pića nalazi se oko 80 miligrama kofeina, što je dva puta više nego u Coca-Coli.

ŠEĆER - je glavni sastojak svih energetskih pića i izvor energije za sve ćelije u tijelu. Preporučena količina šećera u energetskim pićima je od 25 do 30 grama u dva decilitra, a preporučena količina unosa šećera je oko 40 grama na dan. To znači da već dvije limenke premašuju preporučenu dnevnu količinu.

TAURIN - je amino kiselina koja se prirodno nalazi u ljudskom organizmu, a ima je u ribi, piletini i drugim namirnicama. On nastaje tokom vježbanja, da bi se spriječio oksidativni stres organizma.

BILJE - u većini energetskih pića nalaze se biljke koje u sebi sadrže kofein - guarana, oraščić kole i listovi biljke mate, međutim količina koja se u njima nalazi nije dovoljna, pa proizvođači dodaju vještački kofein da pojačava efekat.

Savjet: ako ih uzimate tek s vremena na vrijeme, zaista mogu da utiču na budnost organizma, ali nemojte praktikovati da njihovo konzumiranje postane navika, jer su energetska pića psihoaktivne supstance koje izazivaju zavisnost, ubrzavaju rad srca i povećajavu krvni pritisak.