Maniri iz svjetskih kuhinja


Nije baš uvijek nepristojno posljednje kapi pića sipati u svoju, umjesto u tuđu čašu. Običaji za hranu i piće razlikuju se širom svijeta i korisno je da ih znate da ne povrijedite svoje domaćine.

JAPAN

U Japanu možete jesti vrlo glasno. Ako jedete domaću tjesteninu "noodles" dozvoljeno je i mljackanje i srkanje. Ali, u Kini nikada nemojte zabadati štapiće u posudu sa rižom, jer će vaše domaćine to podsjetiti na način na koji se riža servira mrtvima. Svojim štapićima hranu ne dodajite - pogrebni budistički običaj je da se ostaci kremiramog tijela štapićima dodaju među članovima porodice.

NEPAL

U Nepalu za stolom sačekajte da vas domaćin posluži i slobodno zatražite još. Ne ustajte dok svi ne završe sa jelom, a ako baš morate da odete izvinite se i kažite: "Jedite polako".

PORTUGAL

U restoranima u Portugalu ne pitajte za so i biber ako već nisu na stolu. Traženje bilo kakve vrste začina u toj se zemlji smatra uvredom za kuhara.

FRANCUSKA

Za stolom je vrlo nepristojno da razgovarate o novcu. Francuzi ne vole ni dijeljenje računa, a prijedlog da svako plati svoje doživjeće kao izuzetno loš gest.

MEKSIKO

Ako uhvatite nečiji pogled, bez obzira na to radi li se o strancu ili prijatelju s kojim sjedite, obavezno kažite "provecho"( uživaj). Ne zaboravite ovaj običaj, u Meksiku ga svi jako vole i smatraju izuzetno pristojnim gestom.

ETIOPIJA

Ako jedete iz svog tanjira u Etiopiji ćete djelovati smiješno, bizarno i rasipno. Hrana se u toj zemlji uvijek dijeli iz jednog tanjira, a jede se rukama, bez ikakvog pribora.