Proljetne namirnice


Proljeće je pravo vrijeme da svoj organizam opskrbite neophodnim vitaminima i to konzumirajući namirnice poput ovih:

Avokado - iako egzotično voće, danas se može kupiti u svim opremljenijim supermarketima. Ovo voće jako je bogato kalijumom i glutationom, esencijalnim nutritijentom koji uništava slobodne radikale u organizmu. Avokado sadrži i nezasićene masti koje podižu "dobri holesterol" u krvi, kao i velike količine vitamina E koji štiti ćelije od starenja. Ipak, avokado ne bi trebali pretjerano jesti zbog masti koje sadrži.

Zeleno lisnato povrće - pored mliječnih proizvoda je najbogatiji izvor kalijuma koji je presudan za zdravlje kostiju, zuba i smanjuje rizik od osteoporoze. Pored kalijuma, špinat, blitva i zelena salata sadrže vitamine A i C, vlakna kao i mnoge druge esencijalne vitamine.

Losos - iako je pomalo dosadno svaki dan na tanjiru imati ribu, nutricionisti smatraju da se u ovom slučaju ipak trebate predomisliti i svakog dana pojesti barem mali komad ribe. Losos je masna riba koja je bogata često spominjanim omega 3 masnim kiselinama koje tijelo ne može proizvesti nego se jedino mogu unijeti putem hrane. Omega 3 masne kiseline ključan su faktor u sprečavanju bolesti srca, krvotoka, degenerativnih bolesti i različitih upala. Masna riba bogata je i vitaminima B kompleksa, magnezijumom, fosforom i proteinima.