Hrana za svako raspoloženje


Želite da jedete baš čokoladu! Ako niste znali, žudnja za određenom hranom u stvari ukazuje na vaše trenutno raspoloženje.

Često niste uvijek svjesni svojih osjećanja, pa vaše tijelo pronalazi način kako da vam pomogne da se suočite s tim osjećanjima podstičući žudnju za nekom vrstom hrane.

Evo i zbog čega vam se jede određena hrana:

Pečeno meso - osjećate se: ljutito. Bolje uzmite: piletinu, mrkvu, celer

Kad ste ljuti i želite da se na neki način ispraznite, često posežete za hranom koju možete da žvaćete duže vrijeme. Često je to nešto što možete da grickate oko kostiju, tako se u tom slučaju često javlja želja za rebarcima ili nečim sličnim. Odličan i mnogo zdraviji izbor jeste piletina koja nije toliko masna ili odrezak. Možete da grickate i sirovu mrkvu, celer ili neko drugo sirovo povrće.

Tjestenina sa sirom, sutlijaš ili palačinke - osećate se: usamljeno. Bolje uzmite: tjesteninu sa sosom od paradajza, jabukama, kornfleks sa mlijekom ili jogurtom

Moguće je da se ponekad protiv usamljenosti borite tako što imate potrebu da stomak napunite nečim malo težim. Ovo su često jela koja su bogata ugljenim hidratima kombinovana s malim procentom proteina, koja pomažu stvaranje serotonina, hemikalije u mozgu koja utiče na raspoloženje. Da biste izabrali zdraviju opciju, ta neka teža jela zamijenite laganijim. Posegnite za jabukama, a tjesteninu umjesto s teškim i kaloričnim sosom od sira pojedite sa laganijim sosom od paradajza.

Slatko i kafa - osjećate se: umorno, depresivno. Bolje uzmite: orašasto voće, špinat, grašak, blitvu

Zašećeren čaj ili kafu, keks ili čokoladu želite kada vam je potrebna doza energije, kad ste umorni ili depresivni. Zdravija varijanta je hrana bogata vitaminom B1 – neočišćena zrna žitarica, kvasac, orašasto voće… i folnom kiselinom – špinat, grašak, šparoge, lišće repe, lišće gorčice, blitva, peršun, brokile...

Slana hrana - osjećate da ste: pod stresom. Bolje uzmite: prženo orašasto voće ili sjemenke

Kad ste pod stresom, često tražite neke grickalice koje možete da grickate dok se ne smirite. Grickalice imaju mnogo soli, što nije zdravo, pa radije grickajte orašasto voće ili sjemenke suncokreta, tikvine sjemenke. Orasi i sjemenke su bogate magnezijumom koji je neophodan u borbi protiv stresa. Žudnja za određenom vrstom hrane jeste prirodni dio života. Ali bitno je da ne dozvolite da to upravlja vama. Otkrijte zašto ponekad žudite za određenom hranom i nemojte je sebi uskraćivati, ali pokušajte da je zamijenite zdravom varijantom. Ovo je dobar put do zdravijeg života.

Želite: puding, kremaste kolače - osjećate se: tužno, plačljivo. Bolje uzmite: kompot od voća, frape, supu od povrća

Osobe koje se osjećaju tužno i plačljivo, iz bilo kog razloga, često žude za mekanom ili gustom tečnom hranom. Umjesto kaloričnog pudinga ili kolača, pokušajte da se utješite nemasnom gustom supom od povrća, a ako baš želite slatko, neka to bude kompot od voća ili voćni frape.