Danske delicije


Danci vole da jedu raznovrsnu i kaloričnu hranu pa najviše od svega preferiraju svoju tradicionalnu kuhinju koja se bazira na ribi i mesu. Danas je jedna od pet najvećih izvoznika hrane na svijetu, i između ostalog izvozi haringe, pivo, rakiju, dimljeni sir, šunku, kolače i peciva, proizvode od marcipana kao i keks od maslaca. Kako je Danska poljoprivredna zemlja okružena morem, sa razvijenim ribarstvom, ratarstvom, stočarstvom i mljekarstvom, tradicionalna kuhinja se razumljivo bazira na ribi, plodovima mora i mesu, ali i povrću, voću, mlijeku i mliječnim proizvodima, posebno siru i jogurtu.

Na tradicionalnom jelovniku brojna su jela od različitih slatkovodnih i morskih riba, posebno lososa, jegulje, bakalara, haringe i lista, ali i jela od različitih vrsta mesa, peradi, jagnjetine, teletine, junetine i posebno omiljene svinjetine. I riba i meso spremaju se na sve moguće načine, peku se, kuhaju, dinstaju, prže, ali i dime, mariniraju i usoljavaju. Kako Danci obožavaju jaku, kaloričnu i masnu hranu, uz jela od ribe i mesa obavezni su i jaki prilozi od povrća, ali i voća, gusti umaci i različite salate. Među omiljenim umacima je tradicionalni umak od maslaca, senfa, hrena i sjeckanih kuhanih jaja koji se najčešće služi uz kuhanu ribu, a među prilozima je i krompir. 

Neizostavni krompir služi se kuhan i posut začinskim biljem ili pečen, a vrlo često i pržen sa šećerom. Među čestim prilozima uz meso su i dinstane jabuke, suhe šljive i crveno zelje. Od ribljih jela najpopularniji su kuhani bakalar sa slanim krompirima i umakom od senfa, list u maslacu sa slanim krompirima, kao i pečeni file haringe. Od mesnih jela Danci najviše vole ćufte od miješanog mesa sa kuhanim krompirima ili salatom od krompira i umakom, hrskavo svinjsko pečenje obilno preliveno umakom od pečenja, ćuftice od svinjskog mesa sa rižom.

U tradicionalnoj danskoj kuhinji su i supe od hljeba sa bezalkoholnim pivom i šećerom, supa od kaše, supa od suhog graška, kao i gusta supa od iznutrica.

Među poslasticama su neizostavne male krofne, medenjaci, pecivo sa marcipanom, kao i kolač od jabuka punjen marmeladom i posut brašnom prženim u maslacu. Među omiljenim danskim malim jelima je svojevrsni hot-dog od nacionalnog specijaliteta, crvene kobasice. Služi se u hrskavom duguljastom na pola presječenom pecivu, preliven majonezom, kečapom i slatkim senfom kao i prženim kolutićima luka.