Važnost hljeba za djecu


Uvođenje hljeba u dječiju ishranu je od velikog značaja za pravilan rad sistema za varenje, ali i zbog žvakanja što će pripomoći u učvršćivanju desni i navići sluznicu usne šupljine na kruću hranu.

- Hljeb je zbog obilja žitarica koje sadrže celulozu veoma zdrav i neophodan u dječijoj ishrani. 

- Celuloza olakšava rad crijeva jer sprječava začepljenje i održava crijevnu floru. Ovo svojstvo celuloze posebno je važno za djecu u prvim godinama života jer sistem za varenje upoznaje sve više hrane i mora se nositi sa sve više zahtjeva.

U uzrastu do godinu i po dana djetetu je dovoljno da dnevno pojede 40 - 60 g bijelog hljeba, iako je bolje ako mu ponekad ponudite komadić raženog ili crnog. Od druge godine života djetetu možete da dajete hljeb od krupno mljevenog brašna, na primjer kukuruzni hljeb ili hljeb sa mekinjama. Kriška hljeba s maslacem biće odličan doručak, a osušene kockice crnog hljeba upotrijebite u supi umjesto rezanaca. U trećoj godini dijete već može da pojede do 100 g crnog ili bijelog hljeba dnevno. To se odnosi i na domaći hljeb i pecivo.

Dozirajte peciva i hljeb između obroka jer dijete lako može da se ugoji. Ako je gladno, bolje je da mu date jabuku ili neko drugo voće koje nije toliko slatko. Voće će privremeno stvoriti osjećaj sitosti, a nema puno kalorija.