Metvicom protiv dlakavosti


Nova istraživanja pokazuju da nekoliko šoljica čaja od metvice dnevno može pomoći u rješavanju problema povećane dlakavosti (na grudima, licu i trbuhu) kod žena.

Ispijanjem dvije do pet šoljica čaja od metvice dnevno može se regulirati nivo androgena u tijelu, muškog hormona poput testosterona koji pojačava dlakavost kod žena. Naučnici sa Univerziteta Suleyman Demirel u Turskoj, proveli su istraživanje na ženama sa hirzutnim stanjem i objavili ga u časopisu Phytotherapy Research.

Rezultati istraživanja omogućili su i nove načine tretiranja hirzutizma, koji uzrokuje razumljive probleme. Mehmet Numan Tamer, glasnogovornik istraživačkog tima, izjavio je:"Dosadašnje terapije bazirale su se na unošenju oralne kontracepcije, koji su smanjuju produkciju androgena. Međutim ovo istraživanje pokazuje da metvica može biti dobra alternativa za žene koje nemaju jako izražene simptome." U istraživanju, tim je skuhao čaj od metvice na taj način da je jedna čajna kašika osušenog lišća metvice prelivena sa 250 ml kipuće vode. Dokazi da čaj od metvice može smanjiti intenzitet pojavljivanja muških spolnih karakreristika kod žena zainteresirali su naučnike za daljnja istraživanja na ovu temu. Nije poznato koliko žena u svijetu pati od hirzutizma, iako su British Skin Foundation (BSF) objavili da većina žena sa ovim stanjem uopće ne pati od hormonskog disbalansa. Kod mnogih se žena dlakavost po tijelu i licu pojavljuje nakon menopauze.