Belgijska kuhinja


Namirnica broj jedan je krompir. Najčešće se sprema kao pomfrit, nešto deblji od našeg, i služi se uz poseban majonez malo čudnog, kiselkastog ukusa.

Belgija je poznata i po finim jelima od mesa raznih vrsta – svinjetine, govedine, teletine, piletine, divljači… Uz njih se obavezno služi svježe povrće, kojeg tamo ima u izobilju. Odatle potiče endevija, od koje se priprema topla ili hladna salata. Kako se u jela često miješaju maslac i pavlaka, pretežno su kalorična. Suhi začini se koriste u izobilju, naročito cimet, đumbir, biber, šafran, lovor, muškatni orah, a manje svježe začinsko bilje poput gorkastog estragona, majčine dušice, žalfije, peršuna i vlašca. Prevladavaju slatko-kiseli i slatko-slani ukusi.

Pivo je definitivno najomiljenije piće – prave ga u 350 varjanti – a ponegdje se proizvodi po recepturama starima i po nekoliko vijekova. Specifičnog je ukusa, boje ćilibara i blage arome. Ujedno je i glavni dodatak gotovo svim jelima, pa mu ukus možete osjetiti u čorbama, kao i u specijalitetima od mesa i plodova mora.