Čokoladno mlijeko za energiju


Novo istraživanje pokazalo je kako čokoladno mlijeko uspješnije puni zalihe energije u mišićima nakon vježbanja nego sportski napitak.

U istraživanju je sudjelovalo osam muških atletičara u dobroj tjelesnoj kondiciji koji su tokom dvije sedmice konzumirali uravnoteženu prehranu. Na kraju svake sedmice imali su zadatak trčati 45 minuta. Polovina ispitanika je nakon trčanja konzumirala oko pola litre obranog čokoladnog mlijeka, dok je druga polovina unosila ugljikohidratni sportski napitak iste energetske vrijednosti kao i mlijeko.

Naučnici su proveli biopsiju mišića atletičara koja je pokazala pojačanu sintezu proteina u mišićima nakon unosa čokoladnog mlijeka te višu koncetraciju mišićnog goriva – glikogena 30 i 60 minuta nakon vježbanja. Upravo je kombinacija ugljikohidrata i proteina zaslužna za brz oporavak mišića nakon vježbanja, a izgleda da čokoladno mlijeko sadrži njihov optimalni omjer, zaključili su autori studije koja je objavljena na ovogodišnjoj konferenciji sportske medicine American College of Sports Medicine u Baltimoreu.