Najzaraženija javna mjesta


Prosječna odrasla osoba može dodirnuti oko 30 objekata za manje od minuta, uključujući i one na kojima ima mnogo klica poput prekidača, kvaka, telefona i daljinskih upravljača.

Evo na kojim mjestima su klice najrasprostranjenije: 

1. Jelovnik u restoranu - da li ste vidjeli da neko čisti jelovnike? Vjerovatno niste. Jedno medicinsko istraživanje pokazalo je da virusi koji uzrokuju prehladu i gripu na tvrdim površinama mogu da prežive čak 18 sati. Ako je restoran u koji odlazite popularan to znači da hiljade ljudi koriste iste jelovnike i prenose klice. Ne dopustite da jelovnik dotakne vaš tanjir ili escajg i perite ruke nakon naručivanja.

2. Kriške limuna - prema istraživanju iz 2007. godine skoro 70% kriški limuna koje služe sa pićem po kafićima i restoranima sadrže neke uzročnike bolesti. Kada su istraživači naručivali pića u 21 restoranu, otkrili su 25 različitih bacila uključujući i ešerihiju koli i ostale bakterije.

3. Sapuni na javnim mjestima - oko 25% sapuna po restoranima i kafićima puni su bacila. Bakterije u sapunima – možda zvuči pomalo ironično, ali je upravo to rezultat jednog nedavnog istraživanja. "Većina držača za sapune se nikada ne čiste, bakterije se šire po njima i prelaze na sapune," kaže dr Čarls Gerba. Perite ruke pod mlazom vruće vode oko 20 sekundi a ako imate pri sebi gel za pranje ruku koji sadrži alkohol – iskoristite ga.

4. Kolica u marketima - ručke na kolicima su savršen izvor klica. Njihov broj jednak je onom koji se nalazi u javnim toaletima. Obavijte ručke nekim vlažim antibakterijskim maramicama i izbjegavajte da uzmete besplatne uzorke hrane koje nude na takvim mjestima – tako ćete najlakše izbjeći da bakterije rukama unesete kroz usta.