Kako da sami osušite voće


Suho voće je prava riznica zdravlja. U njemu su sve hranjive materije višestruko koncentrisane. Ima zavidnu količinu željeza, a i savršen je antioksidantni koktel s vitaminima C, E i beta-karotenom, kao borcima protiv slobodnih radikala.

Zato umjesto na omiljeni slatkiš iz prodavnice bacite se na zdrave grickalice, koje možete sami da napravite, a evo i kako: 

- ako je moguće, izaberite organsko voće. Dobro ga operite, a ako želite da sušite banane, breskve ili kruške, obavezno ih ogulite. Ukoliko želite da višnje ili grožđe osušite u jednom komadu, lagano im sterilnom iglom probušite kožicu kako bi višak tečnosti mogao da ispari.

- zagrijte rernu na 60 stepeni, a u međuvremenu poslažite isjeckano voće na pleh. Komadići voća ne smiju da se preklapaju. Kada se rerna ugrije, stavite voće unutra, a vrata rerne ostavite malo otvorena kako bi para izlazila. Često provjeravajte voće i rotirajte pleh u kome se suše.

- voće se vrlo sporo suši. Jabuke se osuše za osam sati, a za drugo voće trebaće vam i više od 12 sati.

- voće je suho kada iz njega ispari sva količina vlage odnosno kada se smežura. Osušeno voće izvadite iz rerne i ostavite da se skroz ohladi. Ohlađeno voće stavite u plastične kesice, tegle ili neke druge plastične posudice. Čuvajte ga na suhom mjestu jer, bez obzira na to što je osušeno, može da se pokvari. Najbolje bi bilo da ga iskoristite u narednih sedam dana.