Tajlandska kuhinja


Tajlandska je kuhinja jedna od najegzotičnijih na svijetu. Poznata je po brojnim namirnicama i začinima koji se koriste za pripremu jela. Tajland mnogi smatraju najegzotičnijom zemljom jugoistočne Azije.

Njegova kuhinja zasigurno zaslužuje isti kompliment i uvrštava se među najbolje kuhinje svijeta. Tajlanđani su kombiniranje namirnica i začina pretvorili u umjetnost i po tome su nadaleko poznati. U tajlandskoj se kuhinji mogu primijetiti utjecaji okolnih zemalja. Utjecaj Kine primjećuje se u supama od riže, tjestenine i slatko-kiselim jelima. Indija, Malezija i Indonezija ostavili su svoj pečat u upotrebi raznih karija i kokosovog mlijeka. Riža je ipak namirnica broj jedan tajlandske kuhinje, a varijacije njene pripreme su bezbrojne. Služi se kuhana, pržena, kao dodatak ili glavno jelo u gotovo svakom obroku.

Tajlanđani su specifični po tome što nemaju tačno određeno vrijeme za obroke, već jedu onda kad osjete glad. Poznati su i po svom pristupu hrani jer se prema njoj ponašaju s velikom dozom poštovanja i obožavanja.

Večera se smatra glavnim obrokom i zbog toga je pripremljena s posebnom pažnjom. Uvertira u obilan i ukusan obrok su razna predjela. To mogu biti prepečeni hljeb s bijelim lukom i ribom, riblje lopatice, razne košarice od tijesta i mesa… Nakon predjela na red dolaze supe. One često nisu predjelo, a svojom bojom, okusom i zasitnošću zamjenjuju glavno jelo. Tajlanđani se kod pripreme hrane drže mantre - ko ne jede očima, neće jesti ni zubima, te zbog toga posebnu pažnju pridaju vizualnom dojmu hrane. Neke od poznatijih supa tajlandske kuhinje su: supa od piletine u kokosovom mlijeku, krem supe s jajima, supe s račićima i limetama…

Tajlandska kuhinja obiluje i morskim plodovima koji se pripremaju samo kratkim prženjem. Sastavni dio glavnog obroka je meso i to piletina ili svinjetina. Na kraju svakog obroka poslužuju se deserti, npr. voćne salate. Tajlanđani su poznati i po svojim slatkišima koji su toliko slatki da ih rijetko ko osim njih može jesti.