Kako pametno smršati?


Osnovno pravilo glasi: smanjite unos zaslađenih napitaka! Umjesto jednog zaslađenog pića – popijte čašu vode: na ovaj način možete da izbjegnete da unesete čak i do 10 kašičica šećera dnevno manje!

Pijte iz visokih, uskih čaša!

Na ovaj način smanjićete broj tečnih kalorija, pa samim tim i povećanje tjelesne težine, i to bez držanja dijete. Ako koristite visoke, uske čaše umjesto širokih, popićete 25-30% manje soka, bezalkoholnih gaziranih napitaka, itd.

Ograničite unos alkohola!

Kada ne možete da izbjegnete alkohol, prvo popijte čašu vode, pa tek potom pređite na koktel, pivo, vino... Alkohol ima više kalorija po gramu (7) nego ugljeni hidrati (4) ili proteini (4). Takođe, alkohol vas navodi i na drugi „grijeh“ – grickanje nezdravih, slanih i masnih grickalica, prebogatih kalorijama i pogubnih za liniju.

Pijte zeleni čaj!

Neka istraživanja pokazuju da zeleni čaj može privremeno da ubrza metabolizam, odnosno sagorijevanje kalorija u organizmu. Za to su zaslužni katehini, fitohemikalije iz zelenog čaja. Zeleni čaj je bogat i drugim sastojcima koji blagotvorno djeluju na zdravlje.