Brza začinska rješenja


Ako vam zafali začina, ne očajavajte. Jer u kuhinji sigurno imate uvijek neko "zamjensko bilje" koje će izvući situaciju.

Ako u kuhinji nemate bosiljak, poslužite se origanom. Vlašac daje specifičan ukus, ali dostojno će ga zamijeniti i mladi luk. Klinčići se mogu zamijeniti muškatnim oraščićem Seme komorača poslužiće u nedostatku anisa. Klinčići se mogu zamijeniti cimetom ili muškatnim oraščićem.

Origano umjesto čilija - Ako vam za pripremu jela nedostaje limun, dobro će ga "imitirati" crveno ili bijelo vinsko sirće. U nedostatku praha čilija gastrolozi predlažu miks origana, kumina i tabasca. Da biste napravili dobru kombinaciju pomiješajte pola kašičice origana, četvrtinu kašičice kumina i nekoliko kapi tabasca.

Korijander kao bosiljak - Neki kao odličnu zamjenu za svjež bosiljak navode korijandar. U nedostatku ruzmarina posegnite za majčinom dušicom.

Komorač - Ukus crvene paprike teško je zamijeniti, ali poslužiće crni biber. Ako vam za recept treba ljupčac, dobra zamjena je celer. U nedostatku kopra ukuse koji su njemu najbliži daju kumin i komorač. Umjesto muškatnog oraščića može da posluži cimet ili đumbir.