Prednosti prirodnog meda


Vrlo je sladak, proizvodi se u seoskim kućanstvima, vrhunski kuhari sve više ga koriste u restoranima, može se naći na policama trgovina prehrambenih artikala, a naučnim istraživanjima je dokazano da je koristan u brojnim slučajevima. Riječ je o domaćem medu koji se sakuplja ručno u malim količinama i ima intenzivnu aromu. Industrijski med se, za razliku od domaćeg, proizvodi na velikim farmama pčela, a u pripremi se često miješa med s različitih ispaša, filtrira se i pasterizira na visokim temperaturama.

Budući da okus, boja i tekstura domaćeg meda ovise o sezoni i mjestu ispaše, a ne o aditivima ili načinu proizvodnje, prirodni je med vrlo cijenjen.

Nekad su nutricionisti med povezivali sa šećerom i smatrali da je jedina razlika viša kalorijska vrijednost meda (jedna kašika - oko 64 kalorije). Danas se, međutim, zna da je med vrlo zdrava hrana. On je neprestani izvor energije, a dokazano pomaže i sportašima, jer se pod njegovim utjecajem mišići brže oporave nakon napornog treninga. Med ima važnu ulogu i u prevenciji srčanih oboljenja: studija provedena na univerzitetu Illionois pokazala je da med usporava oksidaciju LDL holesterola, koji stvara naslage na arterijama. Prema svemu sudeći, čini se da tamne vrste meda poput onog od kestena ili kadulje sadrže isto toliko antioksidansa kao i sami plodovi, odnosno cvjetovi. Osim toga, ima i dokazano antimikrobno djelovanje.

Budući da sadrži i vrstu enzima koji proizvodi hidrogen peroksid, koji pak, usporava nastanak dentalnog plaka, može se koristiti i za prevenciju karijesa.