Kora hljeba podstiče zdravlje


Ko rado jede svježu, mirisnu, braon koricu od hljeba, čini nešto dobro za svoje zdravlje, tvrdi bečki profesor Hademar Bankhofer.

Kada se hljeb peče u pećnici na 150 ili 180 stepeni i počne da dobija nježnu braon boju, tada kora hljeba sadrži supstance koje podstiču zdravlje i povrh svega nas održavaju mladim. To su melanoidini koji nastaju prilikom pečenja, prženja i restovanja, kada se ugljeni hidrati i bjelančevine stope.

U biohemiji se govori o reakciji zvanoj „Maillardova reakcija". Melanoidini su odgovorni kako za braon boju korice tako i za njen tipičan ukus. Melanoidini daju organizmu podršku prilikom izbacivanja otrova. Čim klice, virusi ili štetne materije iz okruženja dospiju u organizam, ove supstance u kori hljeba pomažu da se štetnih materija što prije oslobodimo.

Na njemačkom univerzitetu Minster, profesor Tomas Hofman otkrio je jedan specijalni melanoidin: pronil-lizin. To je posebna aktivna supstanca koja čovjekovom organizmu daje snagu da se bori protiv tzv. slobodnih radikala. Pošto nas slobodni radikali čine starim i bolesnim, korica hljeba definitivno štiti od bolesti i starenja, zaključuje Bankhofer.