Barene paprike za zimnicu


Zimnica, odnosno proizvodi koji se pripremaju kako bi se povrće sačuvalo za zimski period, vrlo često uključuje i produkte od paprike. Ovo je sasvim logično jer paprike u septembru ima u izobilju pa su i cijene vrlo povoljne.

Kako bi se velike količine plodova sačuvale i iskoristile, najbolje ih je zamrznuti, osušiti ili pak preraditi u salate koje će u zimskim mjesecima krasiti vašu trpezu.

Evo jednog prijedloga kako da pripremite barene paprike za zimnicu, a uskoro ćemo vam donijeti još zanimljivih ideja za slatku i slanu zimnicu: 

Barena paprika se priprema od jednake količine soli, esencije, ulja i šećera. Ukoliko se preliv za papriku pravi od 5 litara vode za pripremu je potrebno 200 grama soli, isto toliko esencije, ulja i šećera. Dodajte bibera po ukusu i list ili nekoliko listića celera.

Mesnate paprike operite i očistite od drški i sjemenja pa ih poredajte u šerpu. Kada poredate paprike, ukuhajte vodu u koju ste dodali so, esenciju i ulje pa vrelom tečnošću prelijte paprike. Ostavite da paprike ovako odstoje dok se ne ohlade, a kada budu potpuno hladne poredajte ih u tegle i zalijte preostalom tečnošću.