Popara i pasterizacija


Kao što i sami već do sada znate, načina pripremanja zimnice ima bezbroj, ali kada pogledate malo bolje, sve su to više ili manje varijacije na temu.

Evo nekoliko osnovnih uputa kako je najlakše pripremiti: 

1. Popara i pasterizacija - za pravu zimicu koja mora ostati svježa mjesecima nakon što je napravite potrebno je provesti određene postupke. Jedna od njih je blanširanje ili popara, odnosno stavljanje veće količine povrća u vruću vodu, tako dugo dok ona ponovo ne zavrije. Nakon što voda zavrije, povrće se izvadi van te se odmah stavi pod hladnu vodu (možete staviti i led). Osim popare, voće za zimnicu morate i pasterizirati. Ono što trebate napraviti je da staklenke napunjene zimnicom stavite u lonac i napunite s do pola s vodom te pričekate da voda zavrije. Tako ćete ubiti sve bakterije, te ga na taj način konzervirati.

2. Sačuvajte od kvarenja - povrće za zimnicu treba biti dobre kvalitete i ne smije imati trulih dijelova. Ukoliko ih ima, obavezno ih odstranite ili ga uopće nemojte stavljati za zimnicu. Staklenke napunite s povrćem do samog vrha i prelijte s mješavinom sirćeta, vode, šećera i soli, te začina. Složite povrće na taj način da ne može isplivati na površinu i izaći iz sirćeta, jer će se u tom slučaju pokvariti. Ako treba to možete učiniti s dvije manje daščice (koje prije prokuhate u vodi) slažući ih u križ, jednu preko druge. Ovdje se možete poslužiti i štapićima za roštilj - ražnjići. Također, staklenke zatvarajte samo s poklopcima koji ne propuštaju zrak. Kada jednom otvorite staklenku za konzumaciju, držite je obavezno u frižideru kako se povrće nebi pokvarilo te iz nje uvijek povrće uzimajte čistim priborom za jelo jer bakterije koje se nalaze u slini ili hrani potiču kvarenje.