Koliko zimnice pripremiti?


U zdravoj ishrani, voće i povrće treba da su sastavni dijelovi svakodnevnih obroka. Računajući da u zimskim mjesecima, od novembra do kraja aprila, svaki član (računamo četvoročlanu porodicu) treba dnevno da unese po 150 grama svježeg voća, to iznosi: 180 dana x 50 grama = 27 kilograma po osobi, odnosno 110 kilograma za četiri člana.

Na isti način se dolazi i do potrebne količine marmelade, računajući po 50 grama na jednu osobu što ukupno daje 9 kilograma po osobi tj. 36 kilograma za četiri člana. Za ovu količinu marmalade potrebno je 25 kilograma voća i 16,5 kilograma šećera.

Potrebe u kompotu, računajući za mjesece novembar i decembar po jednu teglu, a od januara do aprila po dvije tegle sedmično iznosi 43 tegle od 1 litra. Za njegovo pripremanje potrebno je oko 40 kilograma svježeg voća. Za pripremanje voćnih sokova potrebno je 45 kilograma voća. Raznog konzervisanog povrća u teglama treba pripremiti 34 komada (od 1 litra) ili 38 kilograma povrća. Kiseli krastavci i slični proizvodi – računajući potrošnju dva puta sedmično po 80 grama izlazi da je za jednu osobu potrebno 160 grama; za četiri osobe 64 grama sedmično, okvirno dakle za četiri osobe u 22 sedmice to iznosi 14 kilograma.

Za konzervisanje krastavaca potrebno je nabaviti 18 kilograma svježih krastavaca. Ovo su bile predpripremne radnje, no da bi dobili najbolju domaću zimnicu potrebni su vam najbolji recepti, oni provjereni kod vaših baka, majki ili vas lično.