Džem umjesto marmelade


Nekad su se marmelade dugo ukuhavale jer je cilj bio dobiti gustu, glatku masu. Međutim, dugotrajnim ukuhavanjem voće gubi brojne zdrave sastojke, pa danas znamo da su puno zdraviji džemovi (voće smije ostati u komadićima i zato se džemovi znatno kraće pripremaju).

Ne možete li odoljeti marmeladi, za nju je pogodna jabuka. Sadrži dosta prirodnog šećera, a sitni komadići oslobođeni kore i košpica već nakon kraćeg ukuhavanja pogodni su za pasiranje. Ukoliko je marmelada nakon pasiranja rijetka, treba je još malo kuhati u širokoj posudi uz miješanje, kako bi brzo isparilo puno vode - tako će marmelada biti glatka i ukusna, ali će i duže trajati. Iako se kod nas kod pripreme slatke zimnice tradicionalno koristi bijeli šećer, savjetujemo da ga zamijenite sladom (sladilom od žitarica), ali samo u slučaju voća s manje prirodnog šećera poput malina.

Smokve su, pak, toliko slatke da ih bez problema možete skuhati s ploškama limuna, bez dodatka sladila. Preporučujemo i malo cimeta za bogatiju aromu. Limun je poznati prirodni konzervans, pa dobro dođe ukoliko se bojite kvarenja. Osim soka, u istu svrhu možete koristiti i eterična ulja limuna, mandarine i ostalih citrusa, ali pazite da se radi o prirodnim, a ne sintetskim uljima.