Cvekla i savjeti za pripremu


Čuvanje cvekle zavisi od toga je li ona skuhana ili sirova. Cvekla je od davnina poznata kao lijek. Željezo i magnezij su u velikim količinama prisutni u cvekli, dok su kalorije prisutne u veoma malim količinama.

Cvekla može u frižideru izdržati nekoliko sedmica, a poželjno ju je držati u plastičnim posudama. Cveklu kuhajte na način da je najprije isperete pod mlazom hladne vode, ali nemojte oguliti korijen, jer će izgubiti svoju žarku crvenu boju. Potom je narežite na komade i kuhajte u slanoj vodi 40-tak minuta. Ako odstoji skuhana jedan dan, dobija na okusu.

Evo kako je pripremiti za kiseljenje – potrebni sastojci: 5 kg cvekle, 1 l alkoholnog sirćeta, 3 dag soli (2 čajne kašike),  5 dag šećera (2 supene kašike), kim, ploške luka,  kockice hrena.

Cvekla je bogata folatima, željezom i magnezijem, vitaminom C i kalijem. Pomaže kod anemije, poboljšava pamćenje i koncentraciju, ublažava predmenstrualne i menopauzalne tegobe, stimulira limfni sistem i cirkulaciju. Energetska vrijednost cvekle iznosi samo 45 kcal na 100 g svježe namirnice.