Upute za pripremu zimnice


Kiseljenje je jedan od najstarijih načina konzerviranja povrća. 

Povrće možete uglavnom konzervirati na dva načina: kiseljenje sirćetom i konzerviranje soljenjem. Kiseljenje sirćetom koristi se i u savremenom konzerviranju, jer u kiseloj sredini koja nastaje dodatkom sirćeta, ne mogu se razvijati mikroorganizmi, pa ne može doći do kvarenja povrća. Neke vrste povrća zahtijevaju veću koncentraciju sirćetne kiseline, a druge manju. Sirćetom se može kiseliti sirovo ili prokuhano povrće, voće, mješavina voća i povrća, začinsko bilje i gljive.

Kod toga je važno da povrće bude jedro i zdravo. Potrebno ga je dobro oprati u hladnoj vodi i osušiti. Staklenke u koje ćemo spremiti povrće također treba dobro oprati i dezinficirati. Kad su staklenke napunjene povrćem, zatvaramo ih celofanom dezinficiranim u alkoholu. Nikako ne smijemo staklenke zatvarati limenim poklopcima, jer kiselina djeluje na lim, a iz istog razloga i kod pripreme povrća najbolje je koristiti emajlirane lonce i drvene kašike.

Neke vrste povrća moguće je spremiti tzv. prirodnim kiseljenjem, bez dodatka sirćeta. U tom slučaju potrebno se strogo držati određenih uslova: so se dodaje povrću u količini od 12%, ambalaža i pribor moraju biti besprijekorno čisti, prvih 4-6 sedmica temperatura u prostoriji mora biti oko 22 stepena, a kasnije je najbolja temperatura za čuvanje takvog povrća oko 10 stepeni.