Namirnice koje ne debljaju


Za gubitak težine bitno je sagorijevanje više kalorija nego što unesete. Zato je pravo rješenje hrana kojom ćete smanjiti apetit, a ostat ćete siti. Evo o kojim namirnicama je riječ: 

Jabuke - sadrže malo kalorija i masnoća, ali su također odlične za suzbijanje apetita jer sadrže mnogo vlakana. Vlakna pomažu da duže osjetite sitost jer se proširuju u želucu pa je potrebno manje hrane da zadovolji glad i sprečava prejedanje.

Zobena kaša - bogata je vlaknima. Sadrži dobre ugljikohidrate koji se sagorijevaju polako i time čine da se osjećate manje gladni. Visok sadržaj vlakana brže pruža osjećaj sitosti. Osim toga, zobena kaša je idealna za dijabetičare jer ima niski glikemijski indeks. Možete ovaj moćni doručak obogatiti mlijekom, ili još bolje, lanenim sjemenkama!

Voda - ako žudite za hranom, a znate da vaše tijelo ima sve što je potrebno, trebate piti više vode. Voda, piće bez kalorija, možda je najbolja za suzbijanje apetita ako želite izgubiti kilograme. 

Zeleni čaj - poznat je po svojim antioksidativnim koristima. Međutim, također može potaknuti otpuštanje hormona koji može kontrolirati ili ograničiti potrebe za hranom. Zeleni čaj ubrzava metabolizam i pruža energiju. Također povećava sagorijevanje masnoća i pomaže vam sagorjeti do 43% više masnoća.

Salate - jedite malo salate prije glavnog obroka kako bi izbjegli prejedanje. Visok sadržaj vlakana može odgoditi ulazak glukoze u krvotok i nećete osjećati glad vrlo brzo. Istraživanje objavljeno u Journal of American Dietetic Association navodi da žene koje su jele jednostavnu salatu od 100 kalorija prije večere konzumiraju 12 posto manje kalorija tokom obroka.

Tamna čokolada - od svih navedenih namirnica ovu će biti najlakše uključiti u prehranu. Sjetite se samo da su vrlo male količine tamne čokolade dobre za vas. Gorkast okus čiste tamne čokolade pomaže u suzbijanju apetita. Neke studije pokazuju da antioksidansi iz tamne čokolade mogu djelovati kao suspresori apetita i na taj način, pomažu da izgubite težinu i kontrolirate šećer u krvi.