Budite Copperfield u kuhinji


Svakoj domaćici se dešavaju "nesreće" u kuhinji, zato vam donosimo nekoliko korisnih trikova za njihovo rješavanje:

Kad se sudopera začepi - masnoća i ostaci hrane lako mogu da začepe vaš odvod u sudoperi. Pravo rješenje je neko od sredstava za čišćenje, ali izbjegavajte ona koja sadrže politure. Osušeni kamenac najlakše ćete odstraniti običnim sredstvima koja otapaju kamenac ili sirćetom koje koristite pri kuhanju.

Pomoć kod opekotina - one se u kuhinji često događaju, a posljedica su dodira sa vrelom vodom, uljem ili posuđem. Oprema za prvu pomoć: sterilni oblog za opekotine, gel ili raspršivač protiv opekotina. Opečeno mjesto treba odmah rashladiti pod mlazom hladne vode sve dok bol ne popusti. Kod opekotina drugog stepena uz crvenilo i otok pojavljuju se i mjehuri. Nastali mehuri zaštita su povređenom tkivu i ne treba ih probijati.

Zagorio tiganj - zagoreli predmeti noćna su mora svake domaćice. U tiganj ulijte malo vode i dodajte kašičicu deterdženta za mašinsko pranje posuđa. Neka provri i pustite da vri desetak minuta. Nemojte dopustiti da smjesa ispari i uključite aspirator kako biste uklonili mirise. Ostavite da se smjesa ohladi pa očistite tiganj krpom ili četkom.

Šta sa frižiderom kad nema struje? Ako u vašem stanu ili kući nestane električne energije, nemojte otvarati frižider ili zamrzivač jer oni mogu održavati hranu zamrznutom čak 72 sata. Ukoliko struje nema više od 72 sata, sirovu hranu koja se odmrzla upotrijebite da se ne bi pokvarila. U slučaju da niste sigurni da li je hrana dobra, radije je bacite.