Zašto gljive za zimnicu?


Gljive sadrže, sem raskošnih aromatskih svojstava, relativno veliki procenat bjelančevina, minerala, vitamina i drugih dragocijenih sastojaka potrebnih čovjeku.

Međutim, ljudi sa slabim stomakom, kao i mala djeca, ne smiju da jedu veće količine gljiva zbog hitina koji se teško razlaže u želucu. Gljive sadrže i masnoće, ali one se lako i u potpunosti razlažu u organizmu. I ugljeni hidrati se razlažu u velikom procentu. Gljive su veoma bogate vitaminima A, B1, B2, C, D, PP, a sadrže i nikotinsku i pantotensku kiselinu. Od minerala imaju mnogo fosfora i kalijuma.

Po sadržaju minerala, bliske su voću. Neke posjeduju antibiotičke, a o ostalim ljekovitim svojstvima, kojih svakako ima, ne zna se mnogo. Gljive, naravno one jestive, mogu da se koriste na razne načine, zavisno od prilika i potreba. Najrasprostranjeniji način obrade je sušenje, zatim mariniranje, salamurenje i pravljenje brašna i ekstrakta. Svakako, ovome treba dodati i upotrebu u neprerađenom stanju, kao dodatak mnogim jelima, ili za spremanje zakuski, sosova, preliva, čorbi, kao i spremanje cijelih obroka, prženjem, kuhanjem i pečenjem. U svakoj varijanti, gljive se prije obrade moraju dobro očistiti, odbaciti trule i odvojiti po vrstama. Krupne i sitne (iste vrste) takođe valja odvojiti jer one imaju različitu čvrstinu mesa, pa im vrijeme spremanja nije isto.