Pikantna kuhinja Indonezije


Indonežanima nije strana većina ostalih začina koja se može naći u ostalim azijskim kuhinjama, pa tako ni mješavina začina curry, koji stavljaju u brojna jela, pa čak salate i supe.

Stanovništvo Indonezije naviklo je na izrazito ljutu hranu s čilijem, čiju ljutinu ublažavaju kokosovim mlijekom i krastavcima, prženim i hrskavim škampima (krupuk), rižom... Ljuta jela se serviraju s drugim jelima koja imaju blagi i neutralizirajući okus. Pandag jela najpopularnija su u Indoneziji, a dobila su ime po glavnom gradu. Ona su puna slatkih začina, sočnih umaka, ribljih specijaliteta, plodova mora i drugih kuhanih ljutih jela. Osnovni sastojci u prehrani su unutarnji organi životinja kao što su mozak, jetrica i druge iznutrice, te komadići govedine ili bizonovog mesa. Većina Indonežana koja je muslimanske vjeroispovijesti ne jede svinjetinu, osim stanovništva s Balija koji su Hindusi te jedu svinjetinu, ali ne jedu govedinu. U Indonezijskoj kuhinji jedan od uobičajenih načina pripremanja mesa i iznutrica je kuhanje i pirjanje.

Mnoga jela pripremaju se s voćem kao što su banane, ananas, salak, zatim carambola i zvjezdano voće, a kokosovo mlijeko, bilo slatko ili slano, jedan je od glavnijih sastojaka indonezijske kuhinje. Riža se, kao i u drugim azijskim kuhinjama, poslužuje uz svako jelo, a najčešće je začinjena kurkumom ili kokosom. Palmin smeđi šećer (gula jawa) najčešće se upotrebljava za pripremanje deserata ili slatkih pića.