Preporuke za spori metabolizam


Osobe koje imaju sporooksidišući (spori metabolizam) razlažu nutrijente u svojoj hrani polagano. Kod njih ne dolazi do brzog oslobađanja glukoze u krv, već nakon što konzumiraju ugljene hidrate, dolazi do postojanog otpuštanja glukoze u krv tokom dužeg vremena.

Kod sporooksidišućih, šećer u krvi ne skače kada konzumiraju ugljene hidrate. Usljed sporijeg oslobađanja glukoze oni mogu da funkcionišu jedući male količine zdravih ugljenih hidrata, kao što su krompir, integralna riža, kinoa i klijale žitarice. Sporooksidišući tipovi po pravilu imaju više problema da smršaju usljed sporijeg tempa njihovog metabolizma.

Sporooksidišući tipovi treba da izbjegavaju šećer i velike količine namirnica koje sadrže skrob, zbog produženog ostanka insulina u krvi. Čim se u krvi podigne nivo insulina, tijelo ne može da efikasno sagorijeva masti kao gorivo. Ovaj metabolički tip mora da jede male porcije hrane u kojima prevladavaju povrće i dobre masnoće.

Ovaj metabolički tip treba da jede puno svježeg i kuhanog povrća raznih vrsta. Nutritivno bogato povrće kao što je kelj, keleraba, kupus i kineski kupus, posebno je dobro za sporooksidišuće tipove. Najbolji izvori masti za sporooksidišuće tipove su proizvodi od kokosa (kokosovo ulje), avokado i maslinovo ulje. Životinjske masnoće treba da izbjegavaju što je više moguće. Masti i bjelančevine su problem za varenje i obično usporavaju metabolizam.

Crveno meso, riba, mahunarke i pasuljice sadrže više purina (bogatih DNK) a to su proteini koji usporavaju varenje, pa nisu pogodni za ovaj tip.