Domaće je najbolje


Osim kisele zimnice, za zimske hladne dane možete pripremiti i začine, tačnije osušiti ih. Zato vam donosimo nekoliko zanimljivih savjeta i prijedloga kako to učiniti. 

Začinsko bilje treba se sušiti brzo, ali ne prebrzo jer se vlaga mora postupno uklanjati iz biljke. Sušenje u peći nije prikladno jer voda prebrzo ispari, a aroma se gubi. Prije sušenja lišće se očisti od mogućih tragova zemlje i pijeska, a pere se samo ako je nužno. Drži se dalje od sunčeva svjetla da aromatična ulja ne bi izlapila. 

Začine je najbolje sušiti na toplom, suhom i mračnom mjestu koje se može dobro prozračiti. Za prva 24 sata idealna je temperatura od 32 stepena, a potom smanjena na 24-26 stepeni. Može se sušiti i na nižim temperaturama, ali će to trajati duže. Peteljke bilja vežu se konopcem i objese. Ne smije ih se pregusto slagati jer zrak mora kružiti oko svežnja i kroz svežanj.

Sušenje je završeno kad je lišće suho kao papir i krhko, ali ne toliko da se dodirom pretvori u prah. Jako mirisno bilje ne smije se sušiti u blizini ostalog jer se miris prenosi.