Rješenja za kulinarske gafove


Uprkos razvijenim vještinama, male kulinarske greške potkradaju se i najboljima. Jedna od najčešćih je prekuhavanje mesa, koje pritom postane pretvrdo. U tom slučaju samo ga izrežite na manje komade, pirjajte na luku, dodajte pasirani paradajz i napravite ragu. Servirajte uz pire od krompira i sezonsku salatu.

Ubuduće samo pripazite na vrijeme kuhanja - dok se pile kuha otprilike sat, cijeloj kokoši trebat će od dva do tri sata. Dva kilograma teletine valja kuhati od sat i pol do dva, a jednako teška govedina oko dva i pol sata. I kuhanje riže često završava lošim rezultatima. Ako ste stavili previše vode u rižu i dobili nešto što nalikuje na kašu, iscijedite smjesu na papir za pečenje i sve stavite u frižider. Ostavite da odstoji jedan dan i nakon toga rižu umjesto tjestenine dodajte u supu. Ovaj gastrogaf spriječite tako da rižu kuhate u vodi u omjeru 1:3. Tako na šoljicu riže dodajete tri šoljice vode.

Neugrijano ulje daje masno povrće. Ako meso ili povrće stavite na nedovoljno zagrijano ulje, na kraju će biti premasni, a u najgorem slučaju i nedovoljno pečeni. Najbolje je da ponovno zagrijete ulje do dovoljne temperature i hranu samo dopržite.

Maslinovo ulje spašava tjesteninu. Voda u koju ste stavili tjesteninu nije proključala pa je na kraju ostala tvrda i gumasta. Najbolje rješenje je narezati tjesteninu na manje komade i preliti je maslinovim uljem, koje će joj popraviti teksturu.

Čokolada za kuhanje pravi se od kakaa. Pravite li kolač i nemate dovoljno čokolade za glazuru, poslužite se trikom - za svaku kockicu čokolade tri kašikice kakaa pomiješajte sa kašikicom maslaca.

Vrhnje za kuhanje zamijenit će jogurt 
u istom omjeru.