Kako do savršenog biskvita


Da bi kolač savršeno uspio, ne samo da maslac mora biti sobne temperature nego i jaja koja ćete umiješati u smjesu. Ako su prehladna, neće se dobro spojiti s ostalim sastojcima, a ni bjelanjci se neće moći dobro istući u snijeg. Možete ih na brzinu ugrijati tako da ih uronite na desetak minuta u toplu vodu. Biskvit će biti rahliji i bolje će se dignuti i ako brašno prije upotrebe dobro prosijete.

Svaki biskvit, a posebno suh koji se priprema bez maslaca, ulja i margarina prije filovanja možete poprskati mlijekom. Tako će biti puno mekaniji i ukusniji. Biskvit se neće zalijepiti za posudu ako je prethodno premažete maslacem, a to možete najravnomjernije napraviti kistom. Tijesto se neće ni zalijepiti za ruke ako ih prethodno namažete uljem ili maslacem. Nakon što stavite lim u pećnicu, ona se ne smije otvarati dok ne prođe barem polovica vremena predviđenog za pečenje kolača. Čim je otvorite, preporučuje se preokrenuti posudu u kojoj je biskvit kako bi se ravnomjernije ispekao. 

Savjeti više: ako želite biti sigurni da je kvasac svjež, zamijesite tijesto pa otkinite komadić. Stavite ga u kipuću vodu - ako odmah ispliva na površinu, kvasac je svjež.