Koje ulje je najbolje?


Pri odabiru odgovarajućeg ulja za kuhanje, osim okusa, važno je obratiti pažnju i na tačku dimljenja ulja, odnosno, temperaturu na kojoj se ulje počinje raspadati na masne kiseline i glicerol. Nakon što počne “gorjeti”, ulje ne samo da će promijeniti okus nego može biti štetno.

Najbolja ulja za pirjanje ili prženje su ona koja dobro podnose visoke temperature, primjerice, svjetlija rafinirana ulja poput suncokretova, sojina i repičina. Ako vam je cilj obogatiti jela specifičnim okusom, odaberite tamnija i gušća, hladno prešana ulja poput maslinova, bučina ili ulja orašastih plodova (lješnjakovo, orahovo ili sezamovo). Ona zadržavaju najviše izvornog okusa, ali su i sklonija kvarenju te ih je najbolje čuvati na tamnom i hladnijem mjestu.

Rafinirano suncokretovo ulje svijetle je boje, neutralnog mirisa i okusa te dobro podnosi visoke temperature. Stoga je pogodno za raznovrsnu kulinarsku upotrebu - kuhanje, pečenje i prženje.

Maslinovo ulje, koje je najzdravije, možete obogatiti aromatičnim biljem poput bosiljka, korijandera, lovorova lista, bibera i pimenta u zrnu, ružmarina, đumbira, timijana, ljutike i bijelog luka.

Palmino ulje izrazito je stabilno, dobro podnosi visoke temperature, teško oksidira i dugo traje, pa je idealno za prženje. Bogato je vitaminima A i E, a istraživanja su pokazala da ne povećava razinu holesterola. 

Ulje uljane repice neutralnog je okusa i ima visoku temperaturu raspadanja te je pogodno za sve načine pripreme hrane, a ulja kanole i kikirikija bogata su nezasićenim masnoćama, što ih čini kvalitetnima i zdravima. Osim što je zdravo, sezamovo ulje dobro je i za prženje.