Praktični savjeti za domaćice


Svakoj domaćici dobrodošla je pomoć, kako u kuhanju, tako i u čišćenju svog radnog prostora. Zato pročitajte tajne uspješnog održavanja domaćinstva koje se prenose vijekovima s koljena na koljeno: 

- Čaše uklještene jedna u drugoj - takve čaše najlakše ćete razdvojiti ako donju uronite u toplu vodu, a u gornju pustite mlaz hladne vode.

- Napukli tanjir - ako vam je napukao tanjir nekog porculanskog servisa, pokušajte ga spasiti tako da ga prokuhate 15 minuta na laganoj vatri u mlijeku (tako da mlijeko prekrije tanjir). Kad se mlijeko osuši na tanjiru se neće vidjeti oštećenje. 

- Zalijevanje cvijeća kad niste kod kuće - staklenku od soka ili vode napunite vodom, zatvorite krpicom i okrenite je okomito, te vrh zakopajte u zemlju u tegli. Cvijeće će imati vodu i samo će se zalijevati dok ste vi na godišnjem odmoru.

- Čišćenje mašine za veš - za čišćenje bubnja u njega ulijte vruću vodu i litru alkoholnog sirćeta, pa uključite program za ispiranje. Svi ostaci deterdženta na bubnju na taj će način biti uklonjeni.

- Brušenje noževa - ako tupim nožem nekoliko puta prerežete svjež krompir, vaš nož će biti osjetno oštriji. 

- Učvrstite držak bata za meso - ako imate osjećaj da je držak bata za meso labav, ostavite ga na više sati u vodi. Drvo će se napiti vode i držak će opet biti čvrst.